Reeds op jonge leeftijd ben ik gebeten door het virus om mensen te kunnen helpen.
Na een eerste hulp cursus van het Rode Kruis te hebben gevolgd in 2001, ben ik vrijwilliger-hulpverlener geworden in het Rode Kruis afdeling Mechelen-Bonheiden.
Door deze ervaringen heb ik al snel besloten om geneeskunde te gaan studeren, zodat ik in 2010 afstudeerde als arts aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Hierna begon ik aan een verdere specialisatie in inwendige geneeskunde en longziekten, waarin ik in 2016 mijn erkenning behaalde.
Tijdens deze specialisatie ben ik ook in aanraking gekomen met slaapgeneeskunde, een boeiend deelaspect van de geneeskunde, waar helaas vaak weinig aandacht aan wordt gehecht. Eén derde van ons leven brengen we echter al slapend door. Een goede en kwaliteitsvolle slaap is niet alleen van groot belang voor ons lichamelijk en psychisch welzijn, het is goed geweten dat slaapstoornissen ook een risico kunnen vormen voor ontwikkelen of verergeren van andere ziektebeelden. Aandacht hebben voor de slaap en tijdig de juiste hulp zoeken in geval van slaapproblemen is dan ook geen overbodige luxe.
Na mijn erkenning heb ik mij dan ook nog gedurende een extra opleidingsjaar verder bekwaamd in slaapgeneeskunde aan het centrum voor slaapstoornissen aan het UZ Leuven.
Door mijn werk als longarts kom ik vaak in aanraking met de nefaste gevolgen van roken op de gezondheid. Hoewel ik altijd heel graag patiënten zo goed mogelijk wil behandelen, helpen en bijstaan in het verloop van hun longziekten, geloof ik steevast dat preventie nog altijd beter is dan genezing. Met deze filosofie heb ik in 2017 dan ook een bijkomende opleiding tot tabakoloog (rookstopbegeleider) gevolgd, om iedereen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden en motiveren tot een volgehouden rookstop.
Multidisciplinaire groepspraktijk
© Filip Hoet
eva.fosseprez@praktijkacacia.be
filip.hoet@praktijkacacia.be